Efter lunch bjöd en boende i Bostad Först på en fantastisk föreläsning i fråga/svara form. Det var förmodligen inte någon i publiken som inte berördes av personens öppna och utlämnande berättelse.

Individen hade varit hemlös i 10 år och flyttat runt på gator, torg, toaletter och härbärgen när hen bestämde sig för att göra en förändring. Individen ansökte om att få en lägenhet genom Bostad Först och fick efter en anstaltsvistelse flytta in i sin egen lägenhet. Personen berättar om känslan av frihet och av att ha något som är ens eget. Vissa dagar är kämpiga men personal från Bostad Först finns där som stöd och de dömer aldrig. Individen berättar om vilken frihet det är att komma och gå som hen vill och att hen slipper alla de regler som normalt är förknippat med boende för individer som har missbruksproblematik.

Personer som bor inom Bostad Först följer exakt samma regler som andra hyresgäster; det vill säga; sköt lägenheten, stör inte dina grannar och betala hyran i tid.

Det som personen tycker är bland det bästa med Bostad Först är att hen slipper kriga för sin existens både med myndigheter och andra människor.